
Juf! Mijn tand is eruit! Daar kwam ze aangelopen met een hand in een vuistje. “Waar moet ik deze laten?” Was vaak de vraag. Ik maakte altijd een klein envelopje met een hartje erop en vertelde dan dat ze hem maar even in hun lege broodtrommeltje moesten stoppen, zodat ze thuis de tand konden bewaren in hun tandendoosje of onder hun kussen kon leggen voor de tandenfee.
Kinderen reageren heel verschillend. De een vindt het super spannend als hun tand begint te wiebelen en vertelt het dus ook direct in de kring, waarbij een ander het liefst deze wiebeltand zo lang mogelijk in zijn mond heeft om ermee te spelen en weer een ander deze graag dezelfde dag nog eruit trekt.
Het houdt de kinderen volop bezig en dat is logisch, want er breekt weer een nieuwe fase aan naar het groter worden. Het is dan ook zeker leuk om echt even bij deze mijlpaal stil te staan.
Tandenfee
Al generaties lang wordt het verhaal van de tandenfee gebruikt. Wereldwijd is dit een traditie geworden die begon om kinderen die het spannend vonden om hun tandje te wisselen iets te kalmeren. Wanneer kinderen hun tand of kies verliezen kunnen zij hem onder hun kussen of bij hun voeteneind leggen. In die nacht komt de tandenfee langs om het tandje te verruilen voor een muntstukje of een klein cadeautje.

Waarbij in de meeste landen de tandenfee als een prachtige fee met vleugeltjes wordt afgebeeld. Zijn er ook plekken in de wereld waar de tandenfee een muis is. Zo heeft Frankrijk La Petit Souris: de kleine muis. Hier stoppen de kinderen naast hun tandje ook nog een blokje kaas onder hun kussen zodat het muisje nog iets lekkers te smikkelen heeft.
“Maar mama hoe vaak komt de tandenfee eigenlijk?” Die vraag heb je misschien ook al voorbij horen komen. Deze komt zeker niet ieder jaar weer opnieuw langs. De tandenfee kan maximaal 20 keer op bezoek komen, aangezien ieder kind maar max 20 melktandjes wisselt.
5 tips om het verhaal van de tandenfee nog meer leven te geven:
- Leg het muntgeld voor je kindje in een mooi zakje. Of laat jullie kleine een leuk zakje knutselen waar het tandje en muntje in gedaan kan worden.
- Maak van een lucifertje een klein toverstokje die de tandenfee per ongeluk heeft laten liggen. Deze kan volgende keer weer bij het tandje worden gedaan zodat de tandenfee deze weer mee kan nemen.
- Laat een klein briefje achter waarbij de tandenfee iets leuks achterlaat. Stel dat tandenpoetsen niet vanzelf gaat kan de tandenfee dit ook nog als tip achterlaten 😉 Kinderen doen het namelijk liever voor de tandenfee dan voor hun eigen ouders.
- Dit leuke droomdeurtje kwam ik tegen. Dit kleine deurtje is heel makkelijk vast te maken met … en zorgt ervoor dat het nog meer gaat leven.
- Maak gebruik van glitters. Hierdoor laat de fee haar sporen sprookjesachtig na.

Tandendoosje
Ook zijn er ontzettend veel leuke tandendoosjes te vinden waarin de tandjes kunnen worden bewaard. Vergeet niet het tandje goed schoon te spoelen en te drogen, voordat hij het tandendoosje in gaat. Gebruik geen schoonmaakmiddelen hiervoor.
Maar welke tanden wisselen de kinderen nu als eerst?
Het wisselen van het melkgebit gaat in verschillende fases. De eerste fase kan al beginnen vanaf ongeveer 6 jaar. Dit is echt per kind verschillend. Zo had ik in groep 3 al kinderen met meerdere fietsenrekken en kinderen waarvan er nog geen één tandje los zat.
Op de site van poetsbus worden de fases heel duidelijk omschreven.